
۱.سبک خانهداری خودتان را بشناسید
شاید فکر کنید فقط به خانمها یا آقایانی که کار نمیکنند و تمام وقتشان را در خانه میگذرانند «خانهدار» میگویند ولی همه ما که سقفی روی سرمان داریم و به دکوراسیون و نظمش اهمیت میدهیم، خانهدار به حساب میآییم. پس باید سبک خانهداری خودمان را دقیقا بشناسیم و دلیل بینظمی را پیدا کنیم. معمولا دلیل بینظمی و شلوغی خانهها این است که صاحبانشان یکی از این سه شخصیت را دارند:
- بیش از حد درگیر: افرادی که درگیریهای خیلی زیادی دارند معمولا هم وقت مرتب کردن خانه را ندارند هم وقتِ تنظیم یک سیستم برای نظمدهی به آن. پس هیچ چیز دور ریخته نمیشود، به کمدها نمیرود و پنهان هم نیست و همه چیز همیشه در سطح خانه قرار دارد. کسانی که این شخصیت را دارند معمولا باید برای پیدا کردن چیزهایی که گم شدهاند، کل خانه را بگردند.
- همیشه نگران: کسانی که نگران گم شدن یا نداشتن وسایل ضروری هستند معمولا همه چیز را نگه میدارند و حتی بعد از کهنه و غیر قابل استفاده شدن، وسایل را دور نمیاندازند چون فکر میکنند ممکن است بالاخره روزی لازم شود. نتیجه: خانه شلوغتر از یک سمساری است.
- گیج: وقتی در زندگی سرتان خیلی شلوغ است و معمولا گیج هستید، در خانه هم نمیدانید نظم دادن را باید از کجا شروع کنید.

تانگو با سطل، یک تکنیک ده دقیقهای
۲.تمرین تانگو با سطل
اگر سرتان خیلی شلوغ است و به خاطر این که نمیدانید باید از کجا شروع کنید مدام کار مرتب کردن خانه را عقب میاندازید، این تمرین ده دقیقهای را انجام بدهید.
این تمرین کوتاه که به «تانگو با سطل» معروف است به شما کمک میکند که آرام ولی مداوم، از شر خانهای کثیف و بینظم خلاص شوید. دو کیسه زباله بردارید در خانه چرخ بزنید و چرخ بزنید، در اولی آشغالها را بریزید و در دومی چیزهایی که میخواهید بفروشید یا به خیریه بدهید: مثلا کتابها و مجلات قدیمی یا لباسهایی که دیگر اندازهتان نیستند. اگر هر هفته فقط ده دقیقه این روش را به کار ببرید متوجه تغییرات آرام ولی دوستداشتنی در محیط خانه میشوید که همیشه مرتب و تمیز است!

قانون داشته باشید و به آن پایبند بمانید
۳.روتین تمیزکاری
برای خودتان روتین داشته باشید. قانون تعیین کنید و حتی اگر لازم میدانید روی موبایلتان آلارم بگذارید که روتین تمیزکاری خانه را فراموش نکنید. مثلا آخر هفتهها همیشه جارو بکشید و کف زمین را با طی از لکه و چربی پاک کنید. یا برای خودتان این قانون را بگذارید که هر کثیفی یا آشغالی را باید در لحظه به وجود آمدن از بین ببرید و به فردا نیندازید (ماشین لباسشویی را تصور کنید، آیا میشود لباسهای کثیف را واردش کرد و چند روز بعد به سراغش آمد؟ خانه هم همین است!). اگر ظرف کثیفی وارد آشپزخانه میشود، همان موقع پنج دقیقه وقت بگذارید و آن را بشویید. این طوری کوهی از ظرفهای کثیف (که معمولا سخت سراغشان میرویم تا وقتی که فاجعه شوند) به وجود نمیآید.

با خاطرات غیرضروری خداحافظی کنید
۵. با خاطرات غیرضروری خداحافظی کنید
- خانه شما موزه نیست و شما مجبور نیستید ظرف میوه خوری هدیه خاله تان را که اصلا دوستش ندارید نگه دارید. مطمئن باشید اگر خالهتان هم آن را روی میز شما نبیند ناراحت نمیشود. چه بسا که خود او هم این ظرف را هدیه گرفته و دوست نداشته و برای همین هدیه داده که از شرش خلاص شود!
- اگر بعضی چیزها را صرفا به خاطر اینکه ارزش مادی زیادی دارد نگه داشتهاید، بفروشید. این یک ظرف نقره است، ارزشمند است. اما متعلق است به دو نسل قبل. شما زندگی خودتان را دارید و قرار نیست میراثدار چیزی باشید که شباهتی به زندگی شخصی شما ندارد.
- این ژاکتی که در کمد دارید، برای هر کسی فقط یک ژاکت قدیمی پر از سوراخ است. هرچند که برای شما ژاکتی باشد که برای اولین باری که همسرتان را دیدید، آن را پوشیده بودید! کلید بازگشت آن روزهای خوب نگه داشتن وسایل آن روزها نیست. به خاطراتتان برگردید و ببینید چطور باید رفتار کرد که دوران به همان خوشی شود. ژاکت را هم دور بیاندازید.

سیستم هوشمند پیدا کردن لباس های بدون استفاده
۶. سیستم هوشمند پیدا کردن لباس های بدون استفاده
همه جالباسیها را از انتها به ابتدا بچینید. در شش ماه آینده هر لباسی را که پوشیدید، بگذارید آخرین لباس، اگر امتحانش کردید و دست آخر آن را نپوشیدید، بگذاریدش عقب البته نه انتهای انتها، بلکه جلوتر از آنها که پوشیده شدهاند. تقلب نکنید. این یک شوک است برای اینکه بتوانید لباسهایی که کمتر میپوشید را هم امتحان کنید و بعد از شش ماه در مورد آنهایی که به طور منظم مورد استفاده قرار نمیگیرند، تصمیمگیری کنید و بفرستیدشان در کیسه زباله یا بازیافت.

تکنیک جعبه مقوایی دو ماهه
۷.تکنیک جعبه مقوایی دو ماهه
مطمئن نیستید از چه وسیلهای در آشپزخانه استفاده میکنید و از کدامها نه؟ در اینجا یک راه سر راست برای پیدا کردن وسایل اضافی معرفی میکنیم. کافی است که محتویات کشوی ظروف آشپزخانه خود را به یک جعبه مقوایی خالی کنید. در طول دو ماه آینده هر وسیلهای را که استفاده کردید از جعبه داخل کشو قرار دهید. بعد از هشت هفته هر چه در جعبه ماند مشخص میشود که بلااستفاده است.

هر کی رود خانه خود
۸. هر کی رود خانه خود
هر کس در خانه خود یک جای مخصوص برای قاشق و چنگالها دارد. اگر یک چنگال تصادفی را در حمام یا زیر مبل پیدا کنید، بلافاصله میفهمید که به آنجا متعلق نیست و آن را بدون فکر دیگر به کشو منتقل میکنید. همه چیز در زندگی شما باید همینقدر آسان باشد، اگر چیزی در مکان مورد خاص خودش استفاده نمیشود و جلب توجه میکند یا باید به جای مخصوصش برگردد. اگر در خانه شما هیچ جایی برایش وجود ندارد پس باید دور ریخته شود.

۸ نکته برای مرتب ماندن خانه بعد از خانه تکانی
چکیده: نکاتی برای داشتن خانه همیشه مرتب

۴. روش «ساته»
تا اطلاع ثانوی هیچ چیز غیرضروری نخرید. به جایش از روش «ساته» استفاده کند.
س: سطل زباله میتواند دوست شما باشد. دوستی که هر چه گرسنهتر باشد بیشتر به نفع تمیزی خانهتان است. در موقع تمیزکاری به هر کسی یک سطل بدهید و در پایان روز به هر کسی سطلش پرتر بود جایزه بدهید. حواستان باشد هدف شما حفظ چیزهایی است که برای فضای شما مناسب است.
ا: امانتی ها؛ هرچیزی که مال شما نیست اما در خانه شماست را تعیین تکلیف کنید. اگر امانت است به صاحبش برگردانید. اگر مال شخصی از یک رابطه به پایان رسیده است، رهایش کنید. اگر مال بچه هاست که رفته اند سر زندگی خودشان، بدهید وسایلشان هم باید در خانه خودشان باشد.
ت: تعیین زمان ثابت. یک برنامه زمانی ثابت که مناسب همه اعضای خانواده باشد بچینید. تمیزکردن یک کار خانوادگی است و همه باید ملزم باشند در این ساعت مقرر خانه باشند. مثلا چندساعت در روز پنجشنبه.
ه: هر چیزی که در ۱۲ ماه استفاده نمی شود را بردارید و خوب نگاه کنید، بسیار بعید است که در سال آینده هم به قدر کافی از آن استفاده کنید. برای اینکه خودتان را قانع کنید به این سوال ها صادقانه پاسخ دهید:
آیا الان از این استفاده می کنم؟
از زمان استفاده از آن چقدر گذشته؟
آیا دوباره از آن استفاده خواهم کرد؟
آیا ارزش فضایی که اشغال کرده را دارد؟
نکته: به یاد داشته باشید: هدف این است که چیزهای دیگر را از خانه بیرون بیاورید نه اینکه از این اتاق به اتاق دیگر یا انباری ببرید و وقتتان را برای این جابه جایی ها هدر دهید.